Farmors antavla

Agnes Carlsson, född Olsson

Agnes* Maria Elisabeth Olsson

Klicka på länken för att komma till sidan med min farmors antavla.
OBS! antalvan öppnas i ett nytt fönster.

De närmaste anorna finns mestadels i Larv, Längjum, Tråvad, Södra Lundby och Trävattna. En av anorna är född i Gudmuntorp, Skåne och hans anor bakåt är mestadels från Östra Strö och Skarhult, med en möjlig smedssläktsana och en annan gren sträcker sig ner i Småland och leder till flera generationer 1600-talspräster.

Agnes 3 år gammal, Trävattna

Farmor Agnes föddes i Valeberg, Larv, men redan då hon var omkring ett halvår gammal flyttade familjen till Mellanåsen i Trävattna, där de bodde i ca 3 år, innan flyttlasset gick vidare till Längjum. Så småningom bosatte hon sig tillsammans med min farfar i Larv, där hon bodde ända fram till de sista åren av sitt liv, då hon en tid bodde på ålderdomshemmet i Längjum, för att sista åren bo på servicehuset i Kvänum.

Agnes 90-årsdag den 29 augusti 2002

Farmor hade många olika intressen. utöver trädgården och sommarstugan i Slättås. Ett intresse var släktforskning, precis som för mig, men med den skillnaden att hon till en början forskade med hjälp av filmrullar, som måste beställas till Vedums bibliotek. Jag fick överta hennes forskningsresultat och med hänsyn till de svårigheter som fanns att forska då, så har hon lyckats förvånansvärt bra.

Hon ägnade sig gärna åt handarbete och genom årens lopp har både barn och barnbarn kunnat glädja sig åt hemstickade raggsockar, vantar, virkade och sydda dukar, vävda trasmattor, dukar och varma ylleplädar. Hon virkade också barnplädar och kläder till behövande barn i andra länder´.

Övriga intressen hon hade var porslinsmålning, målning och att sy lampskärmar.

Slutligen hade hon ett stort intresse för resor, både inom Sverige, men också till andra länder och hon besökte bland annat Paris, Österrike, Israel och Spanien.

© Yvonne Carlsson

Kommentera